home | nieuws | projecten | www-links | bibliotheek | vraag het RCM


Inbraakalarm via mobieltje

Telegraaf, 2 mei 2002

Nederlanders kunnen binnen een jaar hun huis beveiligen via hun gsm. Bij inbraak of brand worden zij dan direct gewaarschuwd door hun mobiele telefoon. Het gsm-alarm is uitgedacht door het Beheerinstituut Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Hoewel het systeem nog volop in ontwikkeling is, begint na de zomer al een aantal proefprojecten.

Tien huishoudens verspreid over het hele land worden dan op het nieuwe alarm aangesloten.

Begin volgend jaar wordt het nieuwe alarmsysteem geëvalueerd. Als blijkt dat het alarm een succes is, kunnen veel meer Nederlanders het systeem voor hun woning aanschaffen.

T. Hesselman van het PKVW verwacht dat het nieuwe systeem een gat in de markt is. "Maar weinig huizen in Nederland zijn voorzien van een inbraakalarm. Dat komt omdat de aanleg kostbaar is, maar ook omdat het doorschakelen van de melding naar een particuliere alarmcentrale per jaar zo'n tweehonderd euro kost."

"Dat is voor veel mensen toch een behoorlijke drempel", aldus de senior adviseur van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Het gsm-alarm moet volgens hem dan ook een stuk goedkoper worden. Zeker omdat bijna iedereen tegenwoordig al voorzien is van een mobiele telefoon.

Bij het nieuwe systeem zal de bewoner wel zelf in actie moeten komen als het alarm op zijn telefoon afgaat. Zo zal de melding niet worden doorgegeven aan een alarmcentrale. Dit heeft tot gevolg dat iemand zelf moet gaan kijken wat er aan de hand is of bijvoorbeeld de buren moet vragen poolshoogte te nemen. Als hierover vooraf afspraken worden gemaakt, kan de alarmmelding overigens al direct naar de gsm van derden worden doorgestuurd. Omdat dit alles echter niet zonder risico's is en het niet de bedoeling is dat mensen zelf de held gaan uithangen, denkt het PKVW erover een instructiekaart te ontwikkelen waar precies op staat wat te doen in noodgevallen.

Daartegenover staat echter dat het veel eerder duidelijk zal worden als er sprake is van een valse melding. "Als het gsm-alarm afgaat, komt iemand via de telefoon direct in contact te staan met zijn woning", licht Hesselman toe. "Er komen microfoontjes in het huis te hangen, die bij inbraak direct worden geactiveerd. Op het moment dat de melding vals is omdat een bekende het alarm heeft laten afgaan, wordt dat dus direct duidelijk."

Het systeem kent nog wel enkele kinderziekten die moeten worden opgelost. Zo is onder andere de vraag wat er gebeurt op het moment dat de mobiele telefoon staat uitgeschakeld of in gesprek is. Vast staat dat een alarmmelding in geen geval op de voicemail terecht mag komen.



Meer nieuws over woningcriminaliteit