home | nieuws | projecten | www-links | bibliotheek | vraag het RCM


'Ook beveiligingsbedrijven met keurmerk blunderen'

Rotterdams Dagblad, 27 juli 2001

Zelfs door de politie erkende inbraakpreventiebedrijven blunderen vaak. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Bijna negentig procent van de offertes van erkende bedrijven voldeed niet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

De Consumentenbond voerde het onderzoek samen met het Expertisecentrum Woningcriminaliteit (EWC) uit onder 35 erkende en twaalf niet-erkende bedrijven. De adviseurs van zowel de erkende als de niet-erkende bedrijven zagen bereikbare ramen voor inbrekers over het hoofd, beveiligden glaslatten niet, waren vaag over de te monteren sloten en grendels of adviseerden meer voorzieningen dan voor het keurmerk nodig is.

De Consumentenbond concludeert hieruit dat de overgrote meerderheid van de in inbraakpreventie gespecialiseerde bedrijven blundert. Opvallend is het volgens de bond dat de erkende bedrijven het nagenoeg even slecht doen als de niet-erkende bedrijven. Ook het EWC, onderdeel van het Nederlands Politie Instituut, geeft toe dat de uitkomst van het onderzoek bedroevend is. Het centrum kondigt 'stimulerende maatregelen' aan om ervoor te zorgen dat de door de politie erkende bedrijven beter werk afleveren. Alle bedrijven moeten nog deze zomer aangeven hoe ze de kwaliteit van de offertes denken te verbeteren.

Ook zegt de politie meer te gaan investeren in de opleiding en begeleiding van erkende bedrijven. Bedrijven die niet werken volgens de door de politie opgelegde regels krijgen sancties opgelegd. In het uiterste geval raken zij hun politie-erkenning kwijt.

 


Meer nieuws over woningcriminaliteit