home | nieuws | projecten | www-links | bibliotheek | vraag het RCM


Huis beveiligen bij dure auto

Haagsche Courant, 23 september 2002

Kopers van een dure auto moeten hun woning extra gaan beveiligen. Verzekeraars proberen zo de trend in te dammen dat dieven autosleutels uit de woning stelen om er met de auto vandoor te gaan.

Door allerlei preventieve maatregelen bij dure wagens is het voor autodieven haast niet meer mogelijk auto's te stelen zonder de originele sleutel. Volgens het samenwerkingsorgaan van de assuradeurs, het Verbond van Verzekeraars, zijn een paar grote verzekeraars bezig de polisvoorwaarden van autoverzekeringen bij te stellen. Nationale-Nederlanden is al zover. De beveiligingseisen gelden voor wagens met een cataloguswaarde van 75.000 euro en meer.

In de eerste zes maanden van het jaar zijn 350 woninginbraken gepleegd waarbij autosleutels werden gestolen en daarna ook de auto. In een aantal gevallen was de eigenaar gewoon thuis en lag hij in bed te slapen. In een enkel geval werd de eigenaar verdoofd. De daders maken vaak deel uit van nietsontziende Oost-Europese of Afrikaanse bendes.

De diefstal van autosleutels in woningen kwam volgens het Vermiste Auto Register (VAR) plots in 2001 opzetten. In 2000 waren dergelijke inbraken op de vingers van één hand te tellen.

De minimale eisen die verzekeraars kunnen stellen aan de beveiliging van het huis zijn de eisen van het 'Politiekeurmerk Veilig Wonen'. Daarbij moet onder andere het hang- en sluitwerk deugdelijk zijn, dievenklauwen en buitenverlichting zijn aangebracht en moet het zo goed als onmogelijk zijn via de buitenkant naar boven te klauteren. In sommige gevallen kan de verzekeraar ook een inbraakalarm eisen.

De verzekeraars beraden zich nog over het verplicht stellen van een zogenaamd voertuig-volgsysteem (GPS) voor dure bolides. Bij dit systeem zit er een peilzender op de auto en kan via een satelliet gepeild worden waar de wagen is. Nadeel van een verplicht GPS-systeem is dat de verzekerde verplicht wordt een abonnement te nemen op die dienst.

Het totaal aantal autodiefstallen varieert. Vorig jaar werden in totaal 23.090 personenwagens gestolen, tegen 25.187 in 2000. Dat lijkt een forse daling maar in de jaren voor 2000 bedroeg het aantal diefstallen tussen de 23.000 en de 24.000 stuks. Uit deze getallen blijkt dat dieven steeds inventiever worden, want het aantal verplichte maatregelen om diefstal tegen te gaan is in de loop der jaren al flink gestegen. Zo moeten alle nieuwe auto's sinds 1997 voorzien worden van een startonderbreker. Populaire merken bij de dieven zijn Opel, Mercedes en BMW. Acht op de duizend Opels, zeven op de duizend Mercedessen en zes op de duizend BMW's worden gestolen.


Meer nieuws over woningcriminaliteit