home | nieuws | projecten | www-links | bibliotheek | vraag het RCM


Autodieven steeds professioneler

Algemeen Dagblad, 17 januari 2003

Dieven breken steeds vaker in huizen in om autosleuteltjes van nieuwe, dure auto's te bemachtigen.

Vorig jaar verdwenen 1600 personenauto's op deze manier. Inbrekers richten hun aandacht vooral op huizen met een dure auto voor de deur. Het aantal autodiefstallen is weer toegenomen, na een daling in 2001. Het gaat om een geringe groei met 1,3 procent.

De groei betreft vooral vrij nieuwe auto's. In 1998 was van de gestolen wagens 13,8 procent drie jaar of jonger. Vorig jaar was dat percentage 18,9 op een totaal van 23.379 gestolen personenauto's. Van jonge auto's vindt de politie slechts 40 tot 45 procent terug. Bij oudere auto's ligt het terugvindpercentage tussen de 80 en 90.

Volgens directeur G. Wesselink van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit verdwijnen de meeste dure auto's naar het buitenland. Ook gebeurt het steeds vaker dat wagens worden gestript waarna de onderdelen hun weg vinden naar onbekende afnemers.

Wesselink zegt geen kant-en-klare oplossingen te hebben om diefstal van autosleutels uit de woning te voorkomen. ,,De een legt de sleuteltjes in het zicht, de ander verbergt ze. Je moet altijd voorzichtig omgaan met je autosleutels, of je nu thuis bent of op de golfclub.'' Verder kan een goede beveiliging van je huis volgens het politiekeurmerk Veilig Wonen van pas komen, vindt Wesselink.Meer nieuws over woningcriminaliteit