home | nieuws | projecten | www-links | bibliotheek | vraag het RCM


Voordeur = achterdeur

Algemeen Dagblad, 16 november 2002

Als je de sleutel van je voordeur kwijt bent, wordt je gedwongen door de ogen van een inbreker te kijken. Hoe kom je zo snel mogelijk en zonder al te veel schade aan te richten naar binnen? De voordeur wordt hierna nader beschouwd, maar vul daar gerust achterdeur voor in, die om de een of andere vreemde reden dikwijls veel slechter is beveiligd. Over ramen en openslaande deuren later meer, dat is een verhaal apart. Over het algemeen geldt: een keten is zo sterk als de zwakste schakel, een wetenschap waar je geen tv-quiz voor nodig hebt.

Laten we maar simpel beginnen: met een hardplastic kaart (een betaalpas) kun je een deur open krijgen die je achteloos achter je dicht hebt getrokken, niet extra op slot gedraaid. Het kaartje wring je tussen kozijn en deur. De dagschoot (zo heet dat), laat zich daarmee simpel open drukken. Iets grover werkt het wrikken met een klein scherp breekijzer of een grote bandenwipper. Voordeel (bij een nadeel) is dat bij een `echte' inbraak op deze manier braakschade ontstaat, wat weer handig is in verband met een claim bij de verzekering. Deze methodes zijn niet mogelijk als stalen strips de kier tussen kozijn en deur afdekken (SecuStrip), daar is geen speld tussen te krijgen. Dat vergt een investering van tussen EUR36 en EUR50.

Een metalen kleerhangertje is ideaal om te verbuigen tot een haak waarmee je door de brievenbus kunt hengelen, op zoek naar het touw dat vooral in bovenhuizen wordt gebruikt om het slot van bovenaan de trap open te trekken. Een stukje elektriciteitspijp om het touw (of de ketting) ter hoogte van de brievenbus voorkomt dat. De grendel van het slot kan met een metalen hoekprofiel worden afgeschermd.

Heeft het slot een verwisselbare cilinder, dan is het zaak om te controleren of deze een keurmerk heeft van de Stichting Kwaliteitcentrum Gevelelementen. Door de knieën en met scherpe blik valt te zien of er SKG in staat gestansd, en een aantal sterretjes (drie is het beste). Hoe beter het slot, des te moeilijker het is te mollen. Met een snoerloze boormachine, een zegen voor de klusser maar helaas ook voor de inbreker, valt niets uit te richten bij twee en drie sterren.

Spreekt vanzelf dat de sluitkom, waar de dag- en de nachtschoot (dat is die rechthoekige) van het slot in vallen, eveneens van zware kwaliteit moet zijn. Moet onwrikbaar vast zitten met lange schroeven.

Van belang is ook een inbraakwerend schild om het cilinderslot, dat vooral niet uit mag steken, anders kan het met bijvoorbeeld een grote moersleutel worden afgebroken. Vervang alle cilinders op verschillende deuren ineens en koop ze gelijksluitend, dan is één sleutel voldoende om ze allemaal te openen. Weg met die grote sleutelbos! De vakhandel heeft ze op voorraad, via de bouwmarkt is het lastiger als het om een groter aantal cilindersloten gaat dan twee. Het gaat wel fors in de papieren lopen, want alleen nieuwe cilinders kosten al circa EUR36 per stuk (twee SKG-sterren).

Met bijzetsloten kan de deur op meerdere punten worden vergrendeld. In nieuwe industrieel vervaardigde deuren kan een meerpuntssluiting worden verwerkt. Daar zit inwendig een mechaniek in waardoor het met één beweging te (ont)grendelen valt.

De achterdeur gaat dikwijls naar buiten open. De scharnieren zitten dan aan de buitenkant. Door de pennen uit de scharnieren te tikken, met een hamertje en een stalen pen, valt de deur, ook al zit die op slot, er in z'n geheel uit. Dat valt te voorkomen door het plaatsen van minimaal drie dievenklauwen (stalen pennen) in de deur, die in metalen bussen in het kozijn vallen. Ook bestaan er scharnieren met ingebouwde pen.

Wie het allemaal perfect wil doen, beveiligt zijn huis volgens de voorwaarden van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (nadere informatie: www.politiekeurmerk.nl of brochures die op het politiebureau verkrijgbaar zijn). Sommige verzekeringsmaatschappijen geven zelfs korting op de premie als het keurmerk is verleend.

Een laatste tip: haal binnen altijd de sleutel uit het slot en berg die op een vaste (makkelijk te bereiken) plaats op. In noodgevallen moet je immers ook snel buiten kunnen komen.



Meer nieuws over woningcriminaliteit