home | nieuws | projecten | www-links | bibliotheek | vraag het RCM


Tourniquets na 25 jaar terug in Rotterdamse metro

Vaktijdschrift Verkeerskunde, 13 juli 2002

Wie van de komend najaar te openen Beneluxlijn in Rotterdam gebruik wil maken, moet eerst langs een toegangspoortje, of tourniquet. Door de perrons en metro’s af te sluiten voor mensen zonder kaartje, hoopt de RET niet alleen het zwartrijden terug te dringen, maar vooral ook de sociale veiligheid te vergroten.

Met het plaatsen van tourniquets op alle zes te openen stations langs de Beneluxlijn loopt de RET alvast vooruit op de komst van de landelijke chipkaart, die in de loop van 2003 zijn intrede zal doen. Tot die tijd kunnen de toegangspoortjes worden geopend door een elektronische koppeling met de stempelautomaten voor de strippenkaart. Ook aan abonnementhouders en overstappende reizigers met een elders reeds geldig gestempelde strippenkaart is gedacht. Zij dienen hun vervoerbewijs in een aparte gleuf te steken, waarna zij eveneens het poortje kunnen passeren.

Het drukke spitsverkeer zal er niet door worden opgehouden. Theoretisch kunnen er circa 60 reizigers per minuut door een tourniquet, in de praktijk zullen het er 30 tot 40 per minuut zijn. Niet het systeem, maar de mens beperkt de mogelijkheden van de poortjes.

Het is de bedoeling dat eind 2003 de overige 42 Rotterdamse metrostations zijn voorzien van tourniquets. De RET wil bij het plaatsen van tourniquets en invoeren van de chipkaart samenwerken met NS Reizigers die soortgelijke plannen heeft op de Hoekse Lijn.

De Beneluxlijn ligt in het verlengde van de bestaande oost-westmetro (Calandlijn) en voert vanaf het station Marconiplein naar Schiedam en Spijkenisse. Aan het ontwerp van de stations is veel aandacht besteed. Overzichtelijkheid en veiligheid stonden daarbij centraal.

Ook Amsterdam overweegt invoering van tourniquets in de metro. Minister Netelenbos heeft het Regionaal Orgaan Amsterdam verzocht een planstudie uit te voeren naar deze en andere oplossingen om zwart- en grijsrijden tegen te gaan.Meer OV Nieuws