home | nieuws | projecten | www-links | bibliotheek | vraag het RCM


Besluit over tourniquets eind dit jaar

Het Parool, 23 mei 2002

Op zijn vroegst eind dit jaar wordt pas besloten of de metrostations toegangspoortjes krijgen. Pas dan is duidelijk hoeveel de introductie van de tourniquets gaat kosten en wat het effect ervan is. Vooralsnog wil het college van b. en w. de poortjes op dertig van de 33 stations installeren. Op de helft van de stations zouden daarnaast - vrijwel de gehele dag - toezichthouders moeten komen.

Dit blijkt uit het jongste gemeentelijk document over de poortjes. Het GVB is al acht jaar bezig met tourniquets, maar met de financiering wil het maar niet lukken. Groot obstakel zijn de benodigde toegangskaartjes: strippenkaarten kunnen niet worden gebruikt, de introductie van een landelijke chipkaart laat op zich wachten.

In het nieuwe college-akkoord 2002-2006 staat dat er per 1 januari 2004 tourniquets zullen staan in de Amsterdamse metro. Tegelijkertijd stelt het college nu dat de definitieve keuze tot plaatsing pas eind dit jaar kan worden gemaakt .

Voorlopig is het plan dat alle metrostations toegangspoortjes krijgen, met uitzondering van de NS-stations Amstel, Duivendrecht en Bijlmer. Op minimaal vijftien stations - de drukste - komen daarnaast enkele toezichthouders gedurende een groot deel van de dag. Op kleinere stations worden toezichthouders flexibel ingezet.

Zonder de besparingen van de landelijke introductie van een chipcard (dus uitgaande van een aparte metrokaart), kost de plaatsing van de poortjes 35 miljoen euro. Jaarlijks komt daar nog eens bijna negen miljoen euro bij . Tot dusver is 24 miljoen euro door de verschillende overheden toegezegd.

In de verkiezingscampagne beloofde PvdA-lijsttrekker Ad Melkert nog dat de rest van de financiering in het regeerakkoord geregeld zou worden als zijn partij het voor het zeggen kreeg.

 


Meer OV Nieuws