home | nieuws | projecten | www-links | bibliotheek | vraag het RCM


Treinvernieler krijgt voortaan hoge claim

NS Nieuws, 12 juli 2003

Vandalen die in de trein vernielingen aanrichten, krijgen voortaan zonder pardon een schadeclaim van duizenden euro's. Met die aanpak hoopt de Nederlandse Spoorwegen (NS) een einde te maken aan de aanhoudende agressie en onveiligheid op het spoor.

"We gaan niet meer eerst bestuderen of een claim wel haalbaar is", zegt commercieel directeur B. Meerstadt. "Als we weten wie vernielingen heeft aangericht, proberen we direct te verhalen. Dit gedrag pikken we niet meer." De methode past bij eerder maatregelen van de NS tegen vandalen, zoals trein- en stationsverboden.

Op de spoorlijn Hoorn- Enkhuizen is de aanpak voor het eerst met succes ingevoerd. De lijn werd dit voorjaar geteisterd door een groep jongeren die zich 'de treinterroristen' noemden. Ze vernielden deuren, ramen en banken en bedreigden reizigers en NS-personeel.

Nadat begin mei twee minderjarige daders werden aangehouden, legde de NS bij hun ouders een claim van honderdduizend euro. Sindsdien zijn de agressie en vernielingen op de lijn opgehouden.

Na dit succes, probeert de NS standaard schade te verhalen op vandalen. Zodra de politie daders heeft opgepakt, wordt een claim ingediend die kan oplopen tot tienduizenden euro's. Behalve een vergoeding voor de vernielingen, kan de NS geld eisen voor extra bewaking en personeel.

 


Meer OV Nieuws