home | nieuws | projecten | www-links | bibliotheek | vraag het RCM


Vandalen zetten regelmatig de spoorbomen dicht

De Gelderlander, 21 mei 2003

Vandalisme is er de oorzaak van dat de spoorbomen in Wijchen regelmatig langdurig gesloten zijn. Dat zegt een woordvoerster van de regio Noord-Oost van Prorail, de organisatie die het spoorwegennet in Nederland beheert. Prorail overweegt nu politie of een bewakingsdienst in te huren om dergelijk vandalisme tegen te gaan.

Afgelopen weekeinde was het opnieuw raak. Zaterdagnacht gingen alle spoorbomen in het dorp omlaag. Automobilisten die van noord naar zuid of andersom moesten, waren gedwongen de Drutenseweg te nemen. Die route gaat met een viaduct over het spoor. Ook zondagavond was het raak. Toen bleven de spoorbomen in het dorp Wijchen ongeveer een uur gesloten. Zonder in details te willen treden ("anders krijgen we hier nóg vaker mee te maken"), vertelt de woordvoerster van Prorail dat de storingen veroorzaakt worden door vandalen.

"En die veroorzaken niet alleen een hoop ergernis voor mensen die voor een gesloten spoorboom komen te staan, ze jagen ons ook flink op kosten. Want iedere keer moeten we weer een storingsploeg laten uitrukken, die vervolgens een tijd bezig is voor het euvel verholpen is."

Wijchen is niet de enige plaats in de regio Noord-Oost waar de spoorbomen met enige regelmaat ten onrechte dicht gaan. Daarom wil Prorail nu een top-tien van plekken gaan maken waar vandalen het meest actief zijn. Vervolgens wil de spoorbeheerder afspraken met de politie of een bewakingsdienst maken om daar regelmatig te gaan surveilleren. "Dat is altijd nog goedkoper dan steeds weer een storingsploeg ter plaatse te sturen."Meer OV Nieuws