home | nieuws | projecten | www-links | bibliotheek | vraag het RCM


Agressie in de trein neemt af

AD, 17 januari 2003

Extra bewakers en politiemensen hebben ervoor gezorgd dat de NS vooruitgang boekt op agressielijnen en onveilige stations. Voor meer succes moet Den Haag alsnog over de brug komen met 200 beloofde spoorwegagenten.

De spoorwegen presenteerden gisteren de eerste resultaten van drie antiagressieprojecten: op de Zoetermeerlijn, station Lelylaan en de Flevolijn. In alle gevallen was sprake van excessief geweld tegen reizigers en NS'ers en criminaliteit zoals berovingen en zakkenrollen.

Vooral op de het station Lelylaan in Amsterdam-West is veel bereikt. Dankzij particuliere bewakers, extra politie en het grotendeels afsluiten van de perrons en stationshal is het aantal incidenten met 90 procent gedaald. Tien procent meer reizigers voelen zich er veilig. Meer dan een kwart vindt Lelylaan nog steeds onaangenaam.

Op de Flevolijn (Amsterdam-Lelystad) zijn de resultaten minder spectaculair. Reizigers en NS-medewerkers voelen zich maar marginaal veiliger. Vooruitgang is er wel in het aantal geweldsincidenten tegen NS'ers, dat daalde met 43 procent. Op de Flevolijn zet de NS sinds 2000 meer conducteurs in, surveilleren extra agenten en krijgen notoire overtreders een stationsverbod.

Ruim de helft van de reizigers vindt de Zoetermeerlijn volgens NS-onderzoek veiliger sinds er camera's in de trein hangen. Bovendien zorgen de wakende ogen ervoor dat de schade in en aan treinstellen met bijna de helft afnam. Eerder deze week werd al bekend dat NS'ers en politiemensen in december bijna 1900 boetes uitschreven aan reizigers die zich niet aan de huisregels hielden.

President-directeur A. Veenman van de NS vindt dat de resultaten aantonen dat extra mensen voor toezicht de veiligheid echt verbeteren. ,,Maar om dit succes te handhaven en ook op andere plekken te kunnen behalen, is het noodzakelijk dat de overheid snel haar toezegging nakomt en budget beschikbaar stelt voor 200 man extra spoorwegpolitie.''

Ex-minister Netelenbos beloofde de extra spoorwegagenten vorig jaar. Het nieuwe kabinet kwam deze toezegging maar gedeeltelijk na en breidde de politiedienst met 51 man uit.


Meer OV Nieuws